4 + 1 Διατροφικοί μύθοι για το πως να χάσουμε κιλά.

Γειά σας, σήμερά θα μιλήσουμε για το  θέμα που απασχολεί τους περισσότερους κάθε άνοιξη όπου το καλοκαίρι πλησιάζει την απώλεια βάρους. Σπουδάζω διαιτολόγος και για αυτό θα συζητήσουμε για τους διατροφικούς τρόπους(μύθους) για το πως να χάσουμε κιλά όπου σχεδόν πάντα οι τρόποι αυτοί είναι λανθασμένοι και πολλές φορές επικίνδυνοι.


 1ος Μύθος: Μπορείς να χάσεις αρκετό βάρος και γρήγορα με μια δίαιτα " express" τύπου  Atkins, διαλλειματική, κετογονική, αποτοξίνωσης, δίαιτά του ανανά, του στρατιώτη κλπ.


Όλες αυτές οι δίαιτες είναι ιδιαίτερα στην μόδα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ή πριν το καλοκαίρι και υπόσχονται ταχεία απώλεια βάρους και μακάρι να μπορούσαμε να χάσουμε τόσα κιλά τόσο γρήγορα με υγιεινό τρόπο και χωρίς επιπτώσεις στον οργανισμό μας και έτσι προβλήματα όπως η παχυσαρκία θα ήταν αρκετά πιο αντιμετωπίσιμα. Όμως, οι περισσότερες δίαιτες που υπόσχονται θαύματά μόνο αυτό δεν κάνουν στην πραγματικότητα. Πέρα απο το ότι οι πολλές απο τις δίαιτες είναι στερητικές και προϋποθέτουν να αποκλείουμε κάποιες ομάδες τρόφιμών απο την διατροφή αλλά και την κατανάλωση ελάχιστων θερμίδων καθημερινά.
Που είναι το πρόβλημα σε αυτό;
Καταρχάς, μόλις σταματήσουμε τη δίαιτα αμέσως αρχίζει το σώμα να ανακτά τα χαμένα κιλά, όπως και είναι και λογικό αφού το σώμα περνάει μια δύσκολη  περίοδο στέρησης και προσπαθεί να ξαναπάρει τα κιλά ώστε να γυρίσει στην συνηθισμένη του κατάστασή. Ναι, όπως δεν μπορούμε να αλλάξουμε εύκολα συνήθειες ακριβώς επειδή είναι συνήθειες έτσι και το σωμό δεν μπορεί απο εκεί που είχε συνηθίσει για χρόνια να είναι συγκεκριμένα κιλά, ξαφνικά δεν μπορεί να χάνει ένα σημαντικό ποσοστό αυτών.
 Επιπλέον, το να αποκλείουμε κάποιές συγκεκριμένες τροφές κρύβει άλλους κινδύνους όπως η έλλειψη θρεπτικών συστατικών~ είτε μακροθρεπτικών(Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) είτε και μικροθρεπτικών(Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία.)

Συμπέρασμα: Καμία δίαιτα δεν κάνει θαύματα και δεν ταιριάζουν όλες οι δίαιτες σε όλους τους ανθρώπους. Για να χαθούν τα κιλά σωστά και να μην επιστρέψουν πρέπει να γίνει με προσοχή και με την βοήθεια ειδικών.

 


2ός Μύθος: Οι υδατάνθρακες παχαίνουν.


Προσωπικά θεωρώ τον συγκεκριμένο μύθος τον  πιο αστείο απο όλους! Οι υδατάνθρακες υπάρχουν παντού (στα αμυλούχα τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ροφήματα) και αποδεδειγμένα οι περισσότερες ομάδες τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες έχουν θετικά οφέλη στον οργανισμό( πχ τα φρούτα έχουν βιταμίνες, μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, τα γαλακτοκομικά αποτελούν την κυριότερη πηγή ασβεστίου κ.α.). Σε μια ισορροπημένη διατροφή με πολλούς μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες οχι απλά δεν παιρνουμέ κιλά αλλα προσφέρουμε στο σώμα μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά. Και το κλειδί είναι στο μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.
 
Στους μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιλαμβάνονται: 
  1. Tα φρούτα και τα λαχανικά
  2. Το αλεύρι ολικής άλεσης
  3. Το ψωμί ολικής άλεσης
  4. Tα δημητριακά ολικής άλεσης
  5. Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης
  6. Το καστανό ρύζι
  7. Το κουάκερ
  8. Το κριθάρι
  9. Τα όσπρια
 Παραδείγματα σύγκρισης μη επεξεργασμένων υδατανθράκων και επεξεργασμένων:
  • Αν πιώ  1 φυσικό  χυμό πορτοκάλι δεν θα παχύνω ενώ περιέχει φρουκτόζη( απλός υδατάνθρακας)  και δεν έχει πολλές θερμίδες, αν πιώ 1 χυμό εμπορίου πορτοκάλι θα έχει όμως φρουκτόζη, επιπλέον ζάχαρη( απλός υδατάνθρακας) και πολλά άλλα συστατικά και προφανώς παραπάνω θερμίδες. 
  • Τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία στον καρπό του σιταριού και είναι πιο υγιεινά απο τα λευκά προϊόντα και με περισσότερες φυτικές ίνες( Σε επόμενο άρθρο θα δούμε την σημασία των διαιτητικών ινών). 
  • Το να καταναλώσω μια μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως είναι εμφανέστατα πιο υγιεινό απο το να καταναλώσω  κέικ σοκολάτας ενώ και τα 2 περιέχουν υδατάνθρακες.
Συμπερασματικά: Οι υδατάνθρακες οι όποιοί παχαίνουν μιας και περιέχουν πολλές θερμίδες είναι οι επεξεργασμένοι και αυτοί πρέπει να αποφεύγονται. Σε επόμενο άρθρο θα δούμε αναλυτικά τι είναι οι υδατάνθρακες και όλα όσα μας απασχολούν για αυτούς.


 3ός Μύθος: Αν πίνω νερό με λεμόνι θα χάσω κιλά και θα κάνω και αποτοξίνωση στον οργανισμό μου. 


Για να χάσουμε κιλά πρέπει να μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. Ναι το να αντικαταστήσουμε ένα αναψυκτικό, ρόφημα, χυμό που έχει παραπάνω θερμίδες με νερό με λεμόνι θα συμβάλλει στο να καταναλωθούν λιγότερες θερμίδες. Αλλά αυτό γίνεται απλά και με το να πίνουμε και σκέτό νερό αντί για αναψυκτικά κυρίως τα όποια είναι συνήθως φουλ σε θερμίδες και ζάχαρη. Όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας οτι απλά με το να βάλουμε λίγο λεμόνι στο νερό μας δεν θα μας κάνει να χάσουμε βάρος.

Όσο αφορά για την αποτοξίνωση ήδη ο οργανισμός μας έχει όργανα υπεύθυνα ακριβώς για αυτό τον σκοπό. ( Ήπαρ, νεφρούς και παχύ  έντερο).Το λεμόνι δεν έχει επιστημονικά βρεθεί οτι παρέχει ευεργετικές ιδιότητες όμως όσο αφορά την αποτοξίνωση ή την λειτουργία των συγκεκριμένων οργάνων.

Όμως, το καλό με την προσθήκη λεμονιού στο νερό είναι στο να καταναλώνεται περισσότερο νερό απο άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν συχνά, με αρκετό καλό αποτέλεσμα απο την στιγμή που πρέπει να καταναλώνουμε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα. 

Συμπερασματικά, το νερό με λεμόνι αν κάνει κάποιον να πίνει περισσότερο νερό και να είναι ενυδατωμένος είναι μια καλή επιλογή αλλά απο μόνο του δεν κάνει το σώμα ούτε να χάνει κιλά ούτε να αποτοξινώνεται. 



4ος Μύθος: Τα πιο υγιεινά τρόφιμα είναι πιο ακριβά.


Μπορεί να φαίνεται οτι κάποιες πιο υγιεινά προϊόντα είναι πιο ακριβά αν τα συγκρίνουμε με αντίστοιχα ανθυγιεινά ( πχ Μια μπάρα ολικής αλέσεως με ξηρούς καρπούς και φρούτα ενώ είναι μικρή μπορεί σε τιμή να είναι αντιστοιχεί  ενός  μεσαίου μεγέθους κρουασάν σοκολάτας) αλλά όσο αφορά τα κυρίως γεύματα ισχύει το αντίθετο. Ακόμα και αν ένα  υγιεινό φαγητό θέλει αρκετά υλικά τις περισσότερες φορές είναι πιο φθηνό. Για παράδειγμα, αν συγκρίνουμε τις τιμές του κρέατος σαν πηγή πρωτεΐνης  με τα όσπρια ( τα όποιά είναι και εκείνα πηγή πρωτεΐνης αν και σε επόμενο άρθρο θα δούμε τις διαφορές τους) η διαφορά στην τιμή είναι μεγάλη.




5ος Μύθος: Μπορείς να χάσεις πολλά κιλά αν δεν τρως τίποτα ή τρως ελάχιστες θερμίδες.


Ο μύθος αυτός πέρα απο το ότι δεν ισχύει  κρύβει πολλούς κινδύνους απο πίσω και κάποιες φορές καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό. Επίσης, ο μύθος αυτός δεν είναι και  πρακτικά σωστός.

Ο οργανισμός μας χρειάζεται καθημερινά κάποιες θερμίδες-ενέργεια που δαπανά το ανθρώπινο σώμα για να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες (όπως η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος, η λειτουργία των οργάνων και οι βασικές νευρολογικές λειτουργίες).Αυτό ονομάζεται βασικός μεταβολισμός και με απλά λόγια είναι οι ελάχιστες θερμίδες που χρειάζεται το σώμα σας καθημερινά για να λειτουργεί αποτελεσματικά. 
Στον βασικό μεταβολισμός προστίθενται όλες οι επιπρόσθετές ενέργειες που κάνουμε αποτελούν επιπρόσθετες θερμίδες τις οποίες καιεί ο οργανισμός και αποτελούν τις Ενεργειακές ανάγκες του σώματος μας. Αυτές τις ενεργειακές ανάγκες πρέπει να καλύπτουμε κάθε μέρα για να είναι ο οργανισμός μας λειτουργικός. 

Συνήθως ένας μέσος άνδρας έχει ενεργειακές ανάγκες 2000 θερμίδες ανα ημέρα. Για να χάσει ,λοιπόν, 1 κιλό απο το σώμα του πρέπει να κάψει  7.500 θερμίδες. Επομένως αν επιθυμεί να χάσει χωρίς να τρώει τίποτα για παράδειγμα 10 κιλά, κάνοντας μαθηματικές πράξεις συμπεραίνουμε ότι πρέπει να μείνει νηστικός για 38 ημέρες. Σε αυτό φυσικά δεν υπολογίσαμε το πως θα μειωθεί ο μεταβολισμός του επειδή δεν τρώει τίποτα και ότι αυτό θα μειώσει κι' άλλο τον ρυθμό τον οποίο θα χάνει κιλά, ή το οτι θα έχει σίγουρη ανεπάρκεια σε πολλά θρεπτικά συστατικά και άλλες πιθανές σοβαρές επιπτώσεις(Απώλεια μυϊκής μάζας κ.α.). 
 
Αυτοί είναι κάποιοι βασικοί μύθοι πάνω στο θέμα της απώλειας κιλών. Σκέφτομαι να κάνω και άλλο ένα άρθρο με παρόμοιούς μύθους αν σας άρεσε. Έχετε πέσει ποτέ στην παγίδα των μύθων αυτών? Ελπίζω να σας άρεσε το άρθρο.
-Άννα

4 + 1 Διατροφικοί μύθοι για το πως να χάσουμε κιλά.  4 + 1 Διατροφικοί μύθοι για το πως να χάσουμε κιλά. Reviewed by Anna F. on Απριλίου 16, 2021 Rating: 5

2 σχόλια:

Featured Post

8 Μύθοι για την χοληστερίνη

Από το Blogger.