8 Μύθοι για την χοληστερίνη

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι ένα απο τα παρεξηγημένα σημειά της διατροφής. Παρακάτω θα δεις τις πιο συχνούς μύθους για την χοληστερίνη!

Μύθος 1:Η χοληστερίνη κάνει κακό.


Όχι, δεν είναι όλη η χοληστερίνη κακή για την υγεία. Μάλιστα, ο οργανισμός χρειάζεται χοληστερίνη, μιας και είναι σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και απαραίτητη ουσία για το σχηματισμό ορμονών, βιταμινών και  χολικών οξέων.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χοληστερίνης – η «καλή» χοληστερίνη γνωστή και ως HDL (high density lipoprotein) χοληστερίνη και η «κακή» χοληστερίνη, γνωστή και ως LDL (low density lipoprotein) χοληστερίνη.
Η LDL χοληστερίνη συγκεντρώνεται στα τοιχώματα των αρτηριών, γι’ αυτό, ονομάζεται και κακή χοληστερίνη.
Όταν το επίπεδο χοληστερίνης στο αίμα είναι πάνω από το επιθυμητό, ονομάζεται υψηλή χοληστερόλη. Η υψηλή χοληστερόλη είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Μύθοι για την χοληστερίνη


Μύθος 2:Η χοληστερίνη προέρχεται από το φαγητό που τρώμε.



Η χοληστερίνη που υπάρχει στο σώμα μας προέρχεται από δύο πηγές. Η μία είναι η διατροφή μας (διατροφική χοληστερόλη). Το υπόλοιπο παράγεται από το σώμα, στο συκώτι.
Χοληστερόλη έχουν το κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, οι κρόκοι αυγών και τα θαλασσινά. Φυτικά τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, σπόροι και δημητριακά δεν περιέχουν χοληστερόλη.

Μύθος 3: Μόνο τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληστερίνη, όπως τα αυγά ή τα θαλασσινά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερίνης μας.


Η χοληστερίνη που βρίσκεται στα τρόφιμα έχει μικρότερη επίδραση στην «κακή» LDL χοληστερόλη σε σχέση με τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά που καταναλώνουμε. Η κατανάλωση υπερβολικά πολλών κορεσμένων και trans λιπαρών μπορεί να αυξήσει την LDL χοληστερόλη που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.
Τα κορεσμένα και trans λιπαρά τα βρίσκουμε στο κρέας, στο τυρί, στο αγελαδινό βούτυρο, στην κρέμα γάλακτος, σε έτοιμα αρτοσκευάσματα, και είναι σημαντικό να ελέγχουμε την κατανάλωσή τους, αντικαθιστώντας τα με πολυακόρεστα λιπαρά. Τα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός και το σκουμπρί) και ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι (όπως τα καρύδια και οι σπόροι ηλίανθου) είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά. 

Μύθοι για την χοληστερίνη

Μύθος 4: Eάν έχουμε κανονικό βάρος δε χρειάζεται να ανησυχούμε για τη χοληστερίνη μας.



Η χοληστερίνη δεν κάνει διακρίσεις – οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει υψηλή χοληστερίνη. Τα άτομα με περισσότερα κιλά από το φυσιολογικό είναι πιθανότερο να έχουν αυξημένη χοληστερίνη, αλλά και τα άτομα με κανονικό βάρος θα πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερίνη τους τακτικά. Τα άτομα που δεν παίρνουν βάρος εύκολα, συνήθως, είναι λιγότερο ενήμεροι για την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνουν.

Μύθος 5: Πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση λιπαρών, όσο δυνατόν περισσότερο, όταν θέλουμε να μειώσουμε τη χοληστερίνη μας.



Η πρόσληψη σωστής ποσότητας αλλά και ποιότητας λιπαρών είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Για την ακρίβεια, το σώμα έχει ανάγκη από λιπαρά, διότι αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας και το βοηθούν να απορροφήσει τα λιποδιαλυτά θρεπτικά στοιχεία. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα λιπαρά - κάποια είναι πιο ωφέλιμα από άλλα. Το μυστικό στο ζήτημα των λιπαρών είναι να είμαστε ενημερωμένοι για τα διαφορετικά είδη λιπαρών που καταναλώνουμε.
Μπορούμε να χωρίσουμε τα λιπαρά σε δύο κατηγορίες:
Βλαβερά λιπαρά: κορεσμένα λιπαρά και trans λιπαρά.
Ωφέλιμα λιπαρά: μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Γενικά, συνιστάται το 25%-35% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων να προέρχεται από λιπαρά. Προσοχή, στην κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών, καθώς δεν πρέπει να ξεπερνά το 7% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Μύθοι για την χοληστερίνη

Μύθος 6: Τα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια, καθώς και το βούτυρο και οι μαργαρίνες είναι όλα πλούσια σε κορεσμένο λίπος.



Τα φυτικά έλαια και τα λιπαρά ψάρια(όπως ο σολομός και το σκουμπρί) είναι σημαντικές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών.
Το αγελαδινό βούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη αλλά δε έχουν όλα τα βούτυρα υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα. Ορισμένοι ξηροί καρποί (όπως τα καρύδια και οι ηλιόσποροι) είναι επίσης καλές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών.

Μύθος 7: Η αύξηση βάρους, η κούραση και η αίσθηση αδυναμίας είναι συμπτώματα της 


Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα υψηλής χοληστερίνης, έτσι, αν έχεις υψηλή χοληστερίνη, δεν θα μπορείς να το καταλάβεις. Ο καλύτερος τρόπος να το μάθεις είναι να κάνετε μια μέτρηση χοληστερίνης.
Παρακάτω είναι κάποιες συμβουλές για μια  πιο υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής.
  1. Βάλε ποικιλία τροφίμων στη διατροφή σου, αποτελεί το θεμέλιο της υγιεινής διατροφής. Επιλέξε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
  2. Περιορίσε την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών, αντικαθιστώντας τα με πολυακόρεστα λιπαρά.
  3. Ασκησού καθημερινά: περπάτημα, ποδηλασία, κολύμβηση, ομαδικά παιχνίδια, χορός, ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού κάνουν!
  4. Προσπαθήσε να μειώσεις το άγχος
  5. Σταματήσε το κάπνισμα.
  6. Εάν καταναλώνεις αλκοόλ, κάνε το με μέτρο.

Μύθος 8: Μόνο τα άτομα άνω των 50 ετών κινδυνεύουν από εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.



Πολλοί παράγοντες κινδύνου παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κάποιοι ονομάζονται «μη τροποποιήσιμοι» διότι δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε. Η ηλικία είναι ένας τέτοιος παράγοντας. Γενικότερα, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με τα νεότερα. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου είναι τροποποιήσιμοι, δηλαδή μπορούμε να τους αλλάξουμε.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι: η κακή (μη υγιεινή) διατροφή , η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι επιπτώσεις της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής μπορούν να προκαλέσουν στον οργανισμό αύξηση της χοληστερίνης, αύξηση της πίεσης του αίματος, αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Για αυτό το λόγο, πάντα, συνιστάται η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής, ώστε να μειωθεί συνολικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος.


Μύθοι για την χοληστερίνη

Γνώριζες τους μύθους αυτούς για τα λιπαρά;


8 Μύθοι για την χοληστερίνη  8 Μύθοι για την χοληστερίνη Reviewed by Anna F. on Απριλίου 24, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Featured Post

8 Μύθοι για την χοληστερίνη

Από το Blogger.