5 Συμβουλές για το ξεκίνημα της πτυχιακής σου

Αυτή την περίοδο έχω ξεκινήσει την πτυχιακή μου εργασία για αυτό σου μάζεψα όσες συμβουλές βοήθησαν εμένα προσωπικά στο ξεκίνημα μου! Ελπίζω να σου είναι χρήσιμες.

1.Πως να βρεις το σωστό θέμα;


Το πρώτο βήμα μιας πτυχιακής εργασίας είναι η επιλογή του θέματος. Κάποιες φορές οι καθηγητές ανακοινώνουν κάποια θέματα εργασιών και ο φοιτητής πρέπει να επιλέξει ένα από αυτά ενώ άλλες φορές χρειάζεται να ορίσει ο ίδιος ο φοιτητής το θέμα. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις κάτι που σου αρέσει πολύ και το οποίο βρίσκεται μέσα στα ενδιαφέροντά σου για να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα. Επίσης, βεβαιώσου πως υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες πηγές για το θέμα που θα επιλέξεις καθώς εάν δεν μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες, θα δυσκολευτείς πολύ όταν ξεκινήσεις τη συγγραφή της διατριβής σου. 

Πριν ξεκινήσεις να γράφεις την πτυχιακή σου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαβάσεις πολύ προσεκτικά τον οδηγό εκπόνησης μιας διατριβής που δίνεται στη σχολή καθώς, πολύ συχνά, οι καθηγητές αναγκάζονται να βαθμολογήσουν με χαμηλό βαθμό τις εργασίες ή να τις επιστρέψουν στους φοιτητές διότι δεν ακολούθησαν τους κανόνες που υπάρχουν στον οδηγό. Έτσι, σιγουρέψου ότι θα τηρήσεις τους σωστούς κανόνες για τη γραμματοσειρά, τη στοίχιση, την αρίθμηση των κεφαλαίων καθώς και για το πρότυπο καταγραφής της βιβλιογραφίας. Είναι κρίμα να χάσεις βαθμούς από την πτυχιακή, επειδή ξέχασες να διαβάσεις το έγγραφο της σχολής.
5 συμβουλές για το ξεκίνημα της πτυχιακής σου

2.Πότε πρέπει να καταλήξω στο θέμα μου;


Εγκαίρως! Οι συμφοιτητές σου είναι πολλοί και οι καθηγητές δεν εποπτεύουν οποιαδήποτε εργασία. Ειδικά εάν πρόκειται για πτυχιακή/διπλωματική, φρόντισε να κινηθείς εντός χρονικών περιθωρίων και να υποβάλεις άμεσα την πρόταση στον καθηγητή που επιθυμείς να επιβλέψει την εργασία σου, διότι οι καθηγητές σε αυτές τις περιπτώσεις δέχονται περιορισμένο αριθμό φοιτητών.


3.Ψάξε βιβλιογραφίες.


Για να βρεις τις κατάλληλες βιβλιογραφίες πρέπει αρχικά να διαβάζεις κριτικά. Δεν είναι όλες οι πηγές αξιόπιστες. Για παράδειγμα, δεν νοείται ως βιβλιογραφική παραπομπή το Wikipedia. Θα πρέπει να ξέρεις καλά τι είναι έγκυρο και τι όχι. Επιπλέον, πρόσεχε μην υποπέσεις στο σφάλμα της λογοκλοπής. Είναι ιδιαίτερα σύνηθες και μπορεί να το κάνει κανείς ακόμα και άθελά του λόγω απειρίας. Μην εμπιστεύεσαι τις εργασίες σου αλλού, μην κάνεις Copy- paste από άλλες μελέτες (όχι μόνο δεν είναι σωστό, αλλά φαίνεται κιόλας!), μάθε να παραπέμπεις σωστά. Εάν δε σου το έχουν διδάξει, ρώτα τον καθηγητή σου, πάρε ειδικά σεμινάρια. Είναι πολύ βασικό και μπορεί να βρεθείς ξαφνικά με κυρώσεις.

4.Μην βιάζεσαι!


Από τη στιγμή που θα καταλήξεις στο θέμα της εργασίας σου είναι καλό να προχωράς με αργά και σταθερά βήματα. Η βιασύνη θα φέρει προχειρότητες και αναληθή αποτελέσματα. Ένα από τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι να διατυπώσεις το σκοπό και τους στόχους της εργασίας σου από την αρχή για να μη βγεις εκτός θέματος. Έπειτα, πρέπει να εντοπίσεις τις λέξεις – κλειδιά που θα σε βοηθήσουν να βρεις τη βιβλιογραφία που χρειάζεται. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να σημειώνεις οποιαδήποτε απορία έχεις με το θέμα. Είναι σύνηθες φαινόμενο, όταν κάποιος διαβάζει και κατανοεί πλήρως ένα θέμα, όταν έρχεται η ώρα να γράψει την εργασία του να θεωρεί κάποια πράγματα αυτονόητα. Χρησιμοποιώντας τις απορίες που είχες πριν διαβάσει τη σχετική βιβλιογραφία ως οδηγό για να εξηγήσεις το θέμα και σε κάποιον που δεν ξέρει τι διαβάζει.
5 συμβουλές για το ξεκίνημα της πτυχιακής σου

5.Κάνε ένα χρονοδιάγραμμα και ένα σχεδιάγραμμα.


Ένα ακόμα βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να σχεδιάσεις ένα χρονοδιάγραμμα. Συνήθως όλοι οι φοιτητές τα κάνουν όλα τελευταία στιγμή, και πολλές φορές δεν προλαβαίνουν. Το χρονοδιάγραμμα θα σε βοηθήσει να οργανώσεις καλύτερα τον χρόνο σου. Τέλος, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να συντάξεις ένα σχεδιάγραμμα. Το σχεδιάγραμμα βοηθάει ώστε η εργασία να αναπτύσσεται με λογική σειρά. Το διάγραμμα θα πρέπει να είναι ευέλικτο ώστε να δέχεται διορθώσεις ανά πάσα στιγμή. Είναι κάτι που πρέπει να συνταχθεί πριν αρχίσει η εργασία αλλά που ολοκληρώνεται με το τέλος της εργασίας. Θεωρείται λάθος να σχεδιάζεται ένα διάγραμμα στην αρχή της πτυχιακής εργασίας και να μένει ίδιο μέχρι το τέλος γιατί θα υπάρχουν παραλείψεις ή επαναλήψεις ή σκοτεινά σημεία.


5 Συμβουλές για το ξεκίνημα της πτυχιακής σου  5 Συμβουλές για το ξεκίνημα της πτυχιακής σου Reviewed by Anna F. on Απριλίου 17, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Featured Post

8 Μύθοι για την χοληστερίνη

Από το Blogger.