10 πράγματα που θα ήθελα να ξέρω πριν γίνω φοιτήτρια.

Γειά σας! Τι κάνετε? Είμαι στο τρίτο έτος της σχολής μου ( Διατροφή και διαιτολόγια) και σήμερα θα σας πω όλα όσα θα ήθελα να μου είχαν πει πριν γίνω φοιτήτρια, μιας και συνήθως όταν αναφερόμαστε στα φοιτητικά χρόνια όταν τα βλέπουμε απο μακριά στο σχολείο όλα φαίνονται τέλεια! Η φοιτητική ζωή δεν είναι όμως μόνο πάρτι, ποτά, διακοπές και καφέδες! 
Να ξεκαθαρίσω οτι όσα σας αναφέρω είναι βασισμένα στην δική μου φοιτητική εμπειρία- σπουδάζω σε μια περιοχή διαφορετική απο την περιοχή καταγωγής μου επομένως δεν μένω με τους γονείς μου και μένω σε ένα σπίτι μόνη μου χωρίς συγκάτοικούς ή στην εστία. Θα ήθελα στα σχόλια να μου πείτε αν ταυτίζεστε και εσείς με κάποιο απο όλα αυτά.

1. Η ανεξαρτησία δεν είναι μόνο αυτό που περιμένεις.

Μέσα στην μεγάλη ταλαιπωρία των πανελλήνιών συνήθως μια είναι η σκέψη που δίνει κουράγιο στους μαθητές: Του χρόνου θα κάνω οτι θέλω! Θα είμαι φοιτήτρια- Θα είμαι ανεξάρτητη. Τι σημαίνει όμως αυτό πέρα απο το μπορείς να κάνεις οτι θες όποτε το θες;  Για να είσαι πραγματικά ανεξάρτητος έχεις και υποχρεώσεις, κάποιές απο τις οποίες θα δούμε παρακάτω. 


2.Οι ευθύνες και η πρώτη επαφή με την γραφειοκρατία και τις δουλείες.

Ένα απο τα πράγματα που δείχνουν οτι η ανεξαρτησία μας είναι οι  υποχρεώσεις και οτι πρέπει να κάνουμε  ξαφνικά όλες αυτές τις δουλείες που τόσα χρόνια βλέπαμε  τους γονείς μας να κάνουν για μας. Πρέπει να κάνουμε  την εγγραφή στην σχολή, να πληρώνουμε  τους λογαριασμούς σου, να έρθουμε  πολλές φορές με επαφές με την τράπεζα, τον πάροχο κινητής επικοινωνίας, αν χαλάσει κάτι στο σπίτι πρέπει να κανονίσουμε να φτιαχτεί, πρέπει να κάνουμε  τα χαρτιά σου για την δωρεάν σίτιση/ εστίαση κ.α.  


3. Το φοιτητικό σπίτι& καθάρισμα- καθάρισμα και πάλι καθάρισμα 

Ανάλογα με την πόλη στην οποία έχεις περάσει η κατάστασή των σπιτιών αλλάζει αλλά τα περισσότερα φοιτητικά σπίτια συνήθως  ακριβά με βάση το πως είναι το σπίτι. Όμως, το φοιτητικό μας σπίτι έχει και κάτι άλλο που δεν φανταζόμασταν τόσο και δείχνει και την ανεξαρτησία μας: Το καθάρισμα! Και αυτό προέρχεται απο μια κοπέλα που της αρέσει το καθάρισμα.



4.Φίλοι, δράματα και τοξικές συναναστροφές.

Το καλό είναι οτι ακόμα και τελείως αντικοινωνικός να είναι κάποιος θα γνωρίσει κάποια άτομα στην σχολή καθώς ειδικά τις πρώτες μέρες όλοι μιλάνε σε όλους και βγαίνουν όλοι μαζί καταλήγοντας να βλέπεις σε μια καφετερία 25 άτομα. Αν δεν σπουδάζεις ακόμα μην ανησυχείς για το αν θα γνωρίσεις άτομα- σίγουρα θα γνωρίσεις αρκετά αλλά να έχεις στο μυαλό σου οτι ο καθένας τους έχει μεγαλώσει αρκετά διαφορετικά απο σένα. Και όπως επιβάλλεται σε κάθε παρέα θα υπάρχουν και δράματα και με πολλούς απο όσους θα κάνεις παρέα δεν θα ταιριάζετε. Με το καιρό όμως αυτά ξεδιαλύνονται και θα θυμάσαι το για ποιους γελοιούς λόγους μάλωναν ολόκληρές παρέες. Επιπλέον, μιας και μιλάμε για φίλους καλό είναι να έχεις και κάποιον απο μεγαλύτερο έτος για να σου λύνει τις απορίες για την σχολή, τους καθηγητές κλπ.

5. Μοναξιά μου όλα, μοναξιά μου τίποτα.

Ένα πράγμα που δεν περίμενα καθόλου ήταν το πόσο μόνη θα νιώθω στην αρχή όταν έφυγα απο το πατρικό μου. Έχεις συνηθίσει να είσαι σε ένα σπίτι με τους δικούς σου και ξαφνικά μένεις σε ένα σπίτι μόνη σου. Οι λύσεις για μην νιώθεις μόνη είναι πολλές αλλά για μένα ήταν αρκετά καλοδεχούμενη απο ένα σημείο και μετά η μοναξιά καθώς δεν είναι πάντα κάτι κακό! Θεωρώ οτι μέσα απο την μοναξιά βρίσκεις τον εαυτό σου και σε αυτή την ηλικία είναι απαραίτητο να βρεις την ταυτότητά σου.

6. Η " ζωάρα" δεν είναι μόνο τα ποτά και  τα ξενύχτια.

Ναι ωραία τα ξενυχτά, τα ποτά και οι καφέδες αλλά δεν είναι μονά αυτά η φοιτητική ζωή! Τα αγαπημένα πράγματα είναι το να βγαίνω αργά το βράδυ για σοβαρές συζητήσεις χωρίς αλκοόλ, να ανακαλύπτω νέα μέρη στην περιοχή που σπουδάζω, οι παρέες στα σπίτια για επιτραπέζια και ταινίες κ.α. 


7. Το διάβασμα της εξεταστικής.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ-( επαναλαμβάνω) ΟΧΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ μέσα σε 2 μέρες  πριν την εξέτασή του μαθήματος να βγάλεις σωστά την ύλη ολόκληρού εξαμήνου. Κάποιά μαθήματα είναι ευκολά και δεν χρειάζονται την πλήρη προσοχή σου σε όλο το εξάμηνό αλλά αν δεν έχεις ένα απλό καθημερινό πρόγραμμα διαβάσματός δεν θα βγει η ύλη στο τέλος. Εννοείται φυσικά οτι ο σκοπός δεν είναι απλά ναι περνάμε τα μαθήματά αλλά να μας μένει και κάτι και ότι δεν χάνεται βέβαια και ο κόσμος αν δε περάσουμε ένα μάθημα- Για αυτό υπάρχει και ο Σεπτέμβρης! Σκέφτομαι μήπως σε κάποιο επόμενο άρθρο σας πω κάποιες συμβουλές για το διάβασμα.


 8. Λέσχη και πάλι λέσχη

Σε κάθε πανεπιστήμιο απο όσο ξέρω η λέσχη έχει διαφορετικά φαγητά διαφορετικής ποιότητας αλλά είναι η εύκολη λύση ειδικά αν είσαι στο πρώτο έτος, όπου ούτε να μαγειρεύεις ξέρεις καλά, ούτε το να διαχειρίζεσαι σωστά τα λεφτά σου! Η λέσχη επιπλέον είναι ένα ακόμη  μέρος  για να κοινωνικοποιηθείς. 

9.Αν μου φτάναν τα λεφτά..

Το βασικό μου πρόβλημα όλα τα χρόνια της σχολής μέχρι και τώρα ήταν οτι δε είχα ένα καλό πλάνο διαχείρισης χρημάτων. Δε ψώνιζα ποτέ συχνά ρούχα και άλλα πράγματα για μένα αλλά πάντα χαλούσα παραπάνω στο σουπερ μαρκετ απο οτι θα έπρεπε. Για αυτό άρχισα να χρησιμοποιώ λίστες εβδομαδιαίες και μηνιαίες για τα πράγματα που χρειάζομαι να αγοράζω και αγοράζω αποκλειστικά όσα αναφέρονται στην λίστα μου.


10. Google is your friend.

Ναι στην φοιτητική σου ζωή ο καλύτερος σου φίλος είναι το google. Δε ξέρεις να μαγειρεύεις? google. δεν ξέρεις πως να καθαρίσεις κάτι στο σπίτι σου? google. Θέλεις να κλείσεις ένα ραντεβού σε κάποιό γιατρό της περιοχής και δεν ξέρεις ποιος είναι ο καλύτερος? google. Θέλεις επιπλέον πληροφορίες για κάποιο μάθημα? google...





Αυτά είναι τα πράγματα που θα ήθελα να ξέρω πριν να γίνω φοιτήτρια. Ταυτιστήκατε με κανένα; 
-Άννα

10 πράγματα που θα ήθελα να ξέρω πριν γίνω φοιτήτρια. 10 πράγματα που θα ήθελα να ξέρω πριν γίνω φοιτήτρια. Reviewed by Anna F. on Απριλίου 19, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Featured Post

8 Μύθοι για την χοληστερίνη

Από το Blogger.