Πως να κάνεις τις καλύτερες σημειώσεις.

 Γεια, οι εξεταστικές  πλησιάζουν και σκέφτηκα ότι μιας και για μένα ο πιο αποδοτικός τρόπος διαβάσματος είναι το να κάνω σημειώσεις, να σου πω τις κυριότερες συμβουλές για το πως να έχετε καλές και οργανωμένες σημειώσεις! Οι συμβουλές αυτές βασίζονται στην προσωπική μου εμπειρία και αν έχετε και άλλες να προτείνετε κάντε στα σχόλια.



 1.Τετράδιο ή κόλλες σε ντοσιέ?

τετράδιο


Πρέπει προφανώς να ξεκινήσουμε από το που βολεύει περισσότερο να γράφουμε σημειώσεις. Το τετράδιο προσφέρει την ευκολία να είναι όλες οι σημειώσεις ενός μαθήματός μαζεμένες και οργανωμένες στην σειρά χωρίς καμία προσπάθεια αλλά πιάνει περισσότερο χώρο στην βιβλιοθήκη. Αντιθέτως, οι κόλλες Α4 με γραμμές έρχονται σε πακετάκια και μπορείς να τις φυλάξεις σε πολύ λιγότερο χώρο μέσα σε ένα ντοσιέ με διαφάνειες αλλά πρέπει να τις τοποθετείς εσύ με την σωστή σειρά στο ντοσιέ για να μην μπερδεύεσαι. Επιπλέον, με τις κολλές χρησιμοποιείς όσες πραγματικά χρειάζεσαι για το μάθημά χωρίς να σου περισσεύουν κόλλες στο τέλος του τετραδίου ή να χρειάζεσαι 2 τετράδια για ένα μάθημα. Προσωπικά έχω ένα ντοσιέ με 200 διαφάνειες και σε κάθε 2-3 αλλάζω το μάθημα στο όποιο έχω σημειώσεις με αποτέλεσμα να έχω όλες τις σημειώσεις, όλων των μαθημάτων της σχολής σε 1 ντοσιέ αντί για πάρα πολλά τετράδια.



2. Ημερομηνία, Τίτλος, Μάθημα



Όλα είναι θέμα οργάνωσής και πως θα είναι οι σημειώσεις μας οργανωμένες χωρίς την ημερομηνία, τον τίτλο του μάθηματος-κεφαλαίου, και ποιο μάθημα είναι στο πάνω μέρος της σελίδας? Με αυτό τον τρόπο όχι απλά θα μπορείς να βάλεις γρήγορα και εύκολα τις σημειώσεις σου σε μια σειρά αλλά θα γνωρίζεις και  σε ποια μαθήματα και διαλέξεις έχεις κάνει σημειώσεις και σε ποιά όχι.


3.Πάρε τον χρόνο σου.

Φωτογραφία απο ένα τετράδιο

Όχι δεν γίνεται να κάνεις καλές και οργανωμένες σημειώσεις την προηγούμενή μέρα πριν την εξέταση! Παρέ το χρόνο σου και συγκέντρωσε το υλικό που θέλεις να έχεις σε σημειώσεις από διάφορες πηγές (την διάλεξη του μαθήματος, τυχόν παρουσιασείς του καθηγητή ή αποσπάσματα από το βιβλίο). Το να πάρεις τον χρόνο σου έχει και φυσικά το θετικό ότι τα γράμματα σου θα είναι καθαρά και ευανάγνωστα αν δεν γράφεις λες και σε κυνηγάνε.


4. Βάλε χρώμα.

Εικόνα με σημειώσεις με διαφορά χρώματα

Επέλεξε τα αγαπημένα σου χρώματα και βάλε τα σε κατηγορίες ώστε να ξεχωρίσεις το σε ποιο χρώμα αντιστοιχεί τι. Πχ βασικό κείμενο- μπλε χρώμα, σημειώσεις που δεν ειναι και τόσο σημαντικές με μολύβι, σος θέματα με κόκκινο στυλό κλπ.Επίσης, μπορείς να κατατάξεις και σε σειρά σημαντικότητας τις σημειώσεις σου με την υπογράμμιση διαφορετικών χρωμάτων. Είναι απαραίτητο να έχει κάπου χρώμα στις σημειώσεις ώστε να μην μας  αποσπάται η προσοχή και να ξεχωρίζουμε τι είναι σημαντικό και τι οχί.


5.Λέξεις κλειδιά



Οι λέξεις κλειδιά τοποθετούνται συνήθως αριστερά πριν απο την νέα ενότητα στις σημειώσεις και αποτελούν ένα απο τα κυριότερα σημεία που κάνουν την  μάθηση και τηνανακλήση πιο εύκολη. Συγκεκριμένα, στο κενό που υπάρχει σηνύθως στην αριστερή πλευρά της σελίδας γράφεται με περιγραφικές λέξεις και συνοπτικά το θέμα της παραγράφου/ενότητας/ κεφαλαίου.


6.Σχεδίασε το. 



Σχεδιασέ μικρά σχεδιάκια, βέλλη, παραλληλόγραμμα μέσα στα οποιά θα γράφεις τα πιο σημαντικά, κύκλους ή και κανονικά σχέδια αν ταιριάζουν με το μάθημα! Πχ. στην ανατομία σχεδίαζα κάθε όργανο του σώματος ώστε να μπορώ να μάθω εύκολα κάθε τμήμα του.

Αυτές ήταν οι συμβουλές μου για πιο οργανωμένες σημειώσεις. Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμες! Αν θέλετε πάρτε μέρος σε μια έρευνα: Τι άρθρα σας ενδιαφέρουν περισσότερο;

-Αννα

Πως να κάνεις τις καλύτερες σημειώσεις. Πως να κάνεις τις καλύτερες σημειώσεις. Reviewed by Anna F. on Μαΐου 03, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Featured Post

8 Μύθοι για την χοληστερίνη

Από το Blogger.