Είναι η σαλάτα υγιεινό γεύμα;

Όποιος έχει κάνει δίαιτά ή βρίσκεται σε διατροφή ξέρουμε οτι τρώει πολλές σαλάτες.  Είναι όμως οι σαλάτες υγιεινό γεύμα πάντα; Παρακάτω θα δεις τι πρέπει να προσέχεις για να επιλέξεις την πιο σωστή σαλάτα για να έχεις ένα ολοκληρωμένο θρεπτικά γεύμα.

Αρχικά, οι σαλάτες αποτελούνται συνηθώς από φρέσκα λαχανικά και φρούτα και ένα πιάτο αρκετά γρήγορο προετοιμασία και ίσως είναι το πιο υγιεινό γεύμα που έχουμε στο μυαλό μας. Όμως αυτό δεν ισχύει πάντα όπως θα δεις στην συνέχεια..  

Κύρια Οφέλη των σαλάτων

Οι σαλάτες πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστό  μέρος της διατροφή μας καθώς μας προσφέρουν:

  • Φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στον κορεσμό, στην σωστή λειτουργία του εντερικού συστήματος, στη μείωση της ldl- χοληστερόλης και στην βελτίωση της ρύθμισης του σακχάρου.
  • Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία υπάρχουν στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που χρησιμοποιούνται στις σαλάτες
  • Συμβάλλουν στο αδυνάτισμά τα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες και προσφέρουν κορεσμό επομένως βοηθούν στο  να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες.

Είναι οι σαλάτες υγιεινές


Το μέγεθος της σαλάτας σου... μετράει

Καθώς δημιουργήσεις τη σαλάτα σου, έχε κατά νου ότι ενώ τα λαχανικά είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες, ενώ πολλά αλλά συστατικά που βάζουμε στις σαλάτες(Για παράδειγμα η μαγιονέζα, το αβοκάντο, το τυρί, τα αυγά, το κρέας, τα φασόλια και οι σπόροι) είναι πολύ πιο πυκνοί θερμιδικά.

 Όσο περισσότερα συστατικά προσθέτεις στη σαλάτα σου, τόσο λιγότερο χρειάζεστε από το κάθε ένα. Κατά κανόνα, αυτά τα πιο πυκνά συστατικά σε θερμίδες είναι καλό να μην ξεπερνάνε σε όγκο περίπου 1 φλιτζάνι (250g) από τη σαλάτας σου.

είναι οι σαλάτες υγιεινές

Ποιότητα σαλάτας

 Δεν είναι όλα τα συστατικά που θα βάλεις σε μια σαλάτα το ίδιο θρεπτικά και υγιεινά. Η μαγιονέζα και άλλες σάλτσες, το μπέικον, το κρουτον, το τηγανισμένο κοτόπουλο και αλλά πολλά συστατικά αυξάνουν απευθείας τις θερμίδες και τα κορεσμένα λίπη, ειδικά όταν η σαλάτα σου έχει μεγάλη ποσότητα των συστατικών αυτών. Όταν φτιάχνεις λοιπόν μια σαλάτα πρέπει να αποτελείται κυρίως από φρούτα και λαχανικά και ότι άλλο θέλεις να προσθέσεις να μην είναι σε μεγάλη ποσότητα.

είναι οι σαλάτες υγιεινές

Παραδείγματα σαλάτων με πολλές θερμίδες

Αν διαλέξουμε να απολαύσουμε τις παρακάτω σαλάτες σε μεγάλη ποσότητα οι θερμίδες τους θα είναι:

Σαλάτα του Καίσαρα- Μπορεί να φτάνει και τις 800 θερμίδες.

Σαλάτα του Σεφ- Φτάνει μέχρι 700 θερμίδες.

Κρητικός Ντάκος- Μπορεί να φτάνει και τις 700 θερμίδες

Με απλές αλλαγές όμως στις σαλάτες αυτές οι θερμίδες μπορούν να μειωθούν αρκετά.

Συμπερασματικά, την επόμενη φορά που θα ψάχνεις να βρεις τι θα φας μια υγιεινή επιλογή είναι η σαλάτα. Δώσε προσοχή στην ποιότητα των συστατικών της σαλάτας σου και στην ποσότητα του καθενός σε εκείνη.

Είναι η σαλάτα υγιεινό γεύμα; Είναι η σαλάτα υγιεινό γεύμα; Reviewed by Anna F. on Οκτωβρίου 31, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Featured Post

8 Μύθοι για την χοληστερίνη

Από το Blogger.