Ο φόβος της αποτυχίας.

 Εμπνευσμένη απο το φόβο μου αυτή την περίοδο που δίνω εξετάσεις για την σχολή θα ήθελα να συζητήσουμε για την αποτυχία. Δεν ξέρω αν ταιριάζει στο περιεχόμενο του blog. Τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο οτι έχω ένα φόβο οτι θα αποτύχω. Θα αποτύχω στις εξετάσεις της σχολής, θα αποτύχω στις διαπροσωπικές μου σχέσεις, θα αποτύχω στο blog αυτό κλπ. 

Η επιτυχία, επίσης, σημαίνει περισσότερη δουλειά, καθώς αυξάνονται οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις, το άτομο καλείται να μάθει περισσότερα πράγματα, να αντιμετωπίσει εμπόδια και να μειώσει το χρόνο και τις δραστηριότητες που το ευχαριστούν. Ο κίνδυνος της αποτυχίας αυξάνεται και οι επιπτώσεις της είναι σοβαρότερες.

 Μια αποτυχία κατά πόσο καθορίζει τη ζωή μας και κατά πόσο μας συνοδεύει στα επόμενα βήματά μας;

Όταν νιώθεις οτι έχεις αποτύχει σε κάτι πολλές φορές νιώθεις οτι όλη σου η ζωή καθορίζεται απο αυτή την μια πράξη-Λες και το να μην πας καλά σε ένα μάθημά στην εξεταστική, αναιρεί όλα τα υπόλοιπα στα οποία είχες πάει καλά. Βέβαιά υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι πιο σημαντικά απο όλα και η αποτυχία σε αυτά φαντάζομαι επηρεάζει περισσότερο το άτομο ( Δεν είναι το ίδιο να μην περάσεις ένα μάθημα απο το να χωρίσεις όταν είσαι παντρεμένος-ης με παιδιά).


Γιατί ζούμε σε μια κοινωνία οπού όλοι κυνηγάνε την επιτυχία;

Απο μικρά παιδιά μαθαίνουμε τι παεί να πει ανταγωνισμός και επιτυχία και οι στόχοι που μας προβάλλονται είναι όλοι συνδεδεμένοι με το να είμαστε πετυχημένοι. Στο σχολείο οι καλύτερες μαθητές έχουν τους καλύτερους βαθμούς, στις πανελλήνιες σου προβάλλουν οτι πρέπει να τα πας τέλεια και αν γράψεις και 18-19 χιλιάδες και περάσεις και σε καμιά κλασσάτη σχολή όλοι μιλάνε για την επιτυχία σου, μετέπειτα πρέπει να βρεις μια πετυχημένη δουλειά η όποιά βγάζει πολλά χρήματα, μετά μια πετυχημένη σχέση η οποία θα καταλήξει σε γάμο και παιδιά κλπ. Μεγαλώνουμε σε ένα περιβάλλον όπου σου μαθαίνουν οτι το κυνήγι της επιτυχίας  είναι ο αγώνας που μας κάνει να πάμε μπροστά σαν άνθρωποι και για να εξελιχθούμε πρέπει να βάζουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε.


 Η αποτυχιά  μας κάνει αποτυχημένους γενικότερα;

Όταν αποτύχουμε σε κάτι αισθανόμαστε άσχημα αλλά πολλές φορές η αποτυχία μας εξαρτάται απο εξωτερικούς παράγοντες που δεν είναι στο χέρι μας καν.  Αν χωρίσουν 2 ατόμα σε μια σχέση- σε ένα γάμο δεν φταίει ποτέ μόνο ο ένας, Αν στις πανελληνίες γράψεις καλά αλλά το ίδιο και οι περισσότεροι μαθήτες οι βάσεις αυξάνονται και μπορεί να μην περάσεις στην σχολή που ήθελες, Αν λόγω της καραντίνας βρέθηκες χωρίς δουλειά δεν φταις εσυ!



Ισως παίζουν ρόλο και οι στόχοι;

Το να θέτουμε μην ρεαλιστικούς στόχους φαντάζομαι οτι μας οδηγεί στην αποτυχία χωρίς να το καταλαβαίνουμε οτι βάζουμε αυτογκόλ στον εαυτό μας. Απο την άλλη υπάρχουν όντως μη ρεαλιστικοί στόχοι ή απλά εύκολοι και δύσκολοι στόχοι οπού ο καθένας απαιτεί διαφορετική προσπάθεια;



Ο φόβος της αποτυχίας. Ο φόβος της αποτυχίας. Reviewed by Anna F. on Σεπτεμβρίου 19, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Featured Post

8 Μύθοι για την χοληστερίνη

Από το Blogger.