5 Διατροφικοί μύθοι για το αδυνάτισμα

 Μιας και το προηγούμενο άρθρο για τους διατροφικούς μύθους (4+1 Διατροφικοί μύθοι για το πως να χάσουμε κιλά)είναι το πιο δημοφιλές μέχρι τώρα στο blog μου αποφάσισα να συνεχίσω την σειρά με περισσότερους μύθους αυτή την φορά! Να ξεκαθαρίσω οτι σπουδάζω διαιτολόγιά και όσα θα πω παρακάτω είναι απο επίσημες πηγές. 


Μύθος 1.Όλες οι θερμίδες είναι το ίδιο οπότε δεν έχει σημασία απο ποιο τρόφιμο θα τις πάρουμε.

Ναι, η αλήθεια είναι οτι  οι θερμίδες αποδίδουν την ίδια ενέργειά στον οργανισμό αλλά με βάση το απο ποια τροφή προέρχονται μεταβολίζονται σε διαφορετικά μονοπάτια στο σώμα μας καθώς εκείνο δεν μπορεί να μεταβολίσει τις θερμίδες απο τους υδατάνθρακες, για παράδειγμα, όπως τις θερμίδες του λίπους. Επιπλέον, ενώ οι θερμίδες είναι ίδιες έχει μεγάλη σημασία και η γενική  θρεπτική αξία του τροφίμου, δηλαδή το πόσο θρεπτικά συστατικά έχει ( πχ φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία). Και πέρα απο τα θρεπτικά συστατικά κάθε τρόφιμο δίνει και διαφορετικό κορεσμό στο σώμα μας ( Την αίσθηση δηλαδή οτι έχει χορτάσει με λίγη ποσότητα). 
Για παράδειγμα: Μια σοκολάτα αποτελείται απο υδατάνθρακες κυρίως όπως και μια μπανάνα. Οι θερμίδες που θα πάρουμε απο αυτές τις 2 τροφές θα μπορούσαν να είναι οι ίδιες αν προσέξουμε την ποσότητα που θα φάμε ( Μια μπανάνα μπορεί σε θερμίδες να αντιστοιχεί σε 1/3 της σοκολάτας).Όμως, η μπανάνα είναι εμφανέστατα προτιμότερη σαν επιλογή απο την σοκολάτα καθώς έχει και φυτικές ίνες, βιταμίνες, Κάλιο και προσφέρει και περισσότερο το αίσθημα του κορεσμού απο την σοκολάτα.

Θερμίδες



Μύθος 2:Το μέλι και η φρουκτόζη βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Αφού ξεκαθαρίσαμε απο πάνω τι γίνεται με τις ίδιες θερμίδες ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για το μέλι και την φρουκτόζη. Το μέλι και η φρουκτόζη ανήκουν στους απλούς υδατάνθρακές όπως και η ζάχαρη η όποιά θεωρούμε οτι μας παχαίνει. Και τα 3 αυτά προσφέρουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες και μεταβολίζονται ακριβώς σχεδόν με τον ίδιο τρόπο στον οργανισμό. Επομένως, δεν θα βοηθήσει στο αδυνάτισμα να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με φρουκτόζη αλλά για να αδυνατίσει κάποιος  ή να έχει μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να μειώσει την συνολική κατανάλωση σακχάρων.

Μελι



Μύθος 3: Το βραδινό παχαίνει

Πάλι σε συνδυασμό με τον μύθος 1 θα μελετήσουμε ίσως τον μεγαλύτερο μύθο όλων των εποχών: Το βραδινό όντως παχαίνει? Οι θερμίδες είναι θερμίδες είτε τις καταναλώνουμε όλες το πρωί, είτε είναι διαμερισμένες στα συνολικά γεύματα της ημέρας είτε τις καταναλώνουμε όλες το βράδυ. Το πρόβλημα με το βραδίνο είναι οτι αν καταναλώσουμε πολλές θερμίδες και πάμε να κοιμηθούμε απευθείας ίσως να  έχουμε καούρες ή δυσπεψία. Κατά τά αλλά το βραδίνο δεν εχεί αποδεδεικτεί να σχετίζεται με την αύξηση βάρους. Εκτός βέβαιά και αν, αντί να τρώμε κάτι υγιεινό το βράδυ παραγγέλνουμε συχνά και τρωμε οτι ανθυγιεινό βρούμε μπροστά μας, τότε οι θερμίδες που καταναλώνουμε θα είναι αυξημένες με βάση τις θερμίδες του βασικού μεταβολισμού μας( Μπορείς να δεις στον μύθο 5 Τι είναι ο βασικός μεταβολισμός και οι ενεργειακές ανάγκες


Θερμίδες


Μύθος 4: Τα συμπληρώματα διατροφής ή τα χάπια αδυνατίσματος αδυνατίζουν.


Καταρχάς ας ξεκινήσουμε οτι τα χάπια και τα συμπληρώματα είναι ακόμα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία μπορεί να έχουν και σοβαρές παρενέργειες στον οργανισμό μας. Συμπληρώματα διατροφής δίνονται απο γιατρούς σε περιπτώσεις οπού υπάρχει κανονικά  κάποια ασθένεια, πάθηση, υποθρεψία κ.α.  Δεν είμαι κατά των συμπληρωμάτων διατροφής ( Συγκεκριμένα, ως φορεάς της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας με χαμηλή φερριτινή μπορώ να πω οτι παίρνω τουλάχιστον 6 μήνες κάθε χρόνο συμπληρώματα Σίδηρου- Χρυσές τις έχω κάνει τις εταιρίες 😂) αλλά είμαι σίγουρα κατά των χαπιών αδυνατίσματος τα οποιά θα εκπλαγείτε αν ψαξέτε λίγο οτι τα περισσότερα δεν έχουν δοκιμαστεί καν σε έρευνες όπως θα έπρεπε. Κανένα χάπι ή σκεύασμα δεν είναι το μαγικό λυχνάρι οπού θα μας κάνει να χάσουμε πολλά κιλά και θα ήθελα να προσέχετε τι βάζετε στον οργανισμό σας!


Μύθος 5ος: Εάν δεν πεινάσεις, δεν θα χάσεις κιλά 

Παντά έχουμε στο μυαλό μας οτι για να χάσουμε κιλά πρέπει να κάνουμε κάποια εξαντλητική " διαίτα" - Τονίζω το δίαιτά γιατί ποτέ δεν αλλάζουμε ουσιαστικά την διατροφή μας- στην όποιά λιμοκτονούμε! Η αλήθεια είναι οτι για να χάσουμε κιλά και να τα κρατήσουμε πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που τρεφόμαστε και τον τρόπο ζωής μας! Μια ισορροπημένη διατροφή θα μας κάνει να χάσουμε κιλά χωρίς να πεινάμε γιατί θα έχει και τρόφιμα με υψηλό κορεσμό και δεν θα την κάνουμε για 2 μήνες για να χάσουμε λίγά κιλά αλλά πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. 

Και επειδή έχω ακούσει πολλούς που λένε οτι δεν γίνεται να αλλάξουν την διατροφή τους θα ήθελα να σας πω οτι και το ίδιο το σώμα μας δεν θέλει να αλλάξει! Ακούγεται ίσως παράδοξο αλλά και ο οργανισμός μας επιζητά την συνήθεια και το γνώριμο και αντιδρά όταν κάτι ξαφνικά είναι διαφορετικό.

Για παράδειγμα δεν γίνεται να έχει συνηθίσει το σώμα μου να δέχεται μια φορά την ημέρα τουλάχιστόν γλυκά γιατί τρέφομαι ασπούμε τον τελευταίο χρόνο έτσι και μια μέρα να σταματήσω να καταναλώνω οποιαδήποτε μορφής ζάχαρης. Το σώμα θα αρχίσει να βιώνει την απεξάρτηση απο την ζάχαρη όπως θα βιώνεται ένας αλκοολικός αν ξαφνικά μια μέρα σταματούσε να πίνει ( Σε μικρότερο βαθμό βέβαιά γιατί αλλή εθιστική ουσία είναι το αλκοόλ και άλλη η ζάχαρη!).Επομένως, οποιαδήποτε αλλαγή θέλετε να κάνετε στον οργανισμό σας θα πρέπει  να γίνει σταδιακά ώστε να καταφέρει να προσαρμοστεί και το σώμα σας!

fruit diet


Αυτοί ήταν οι 5 διατροφικοί μύθοι για το αδυνάτισμα. Ελπίζω να σου  άρεσε το άρθρο!  Αν θέλεις απαντήσε την έρευνα που κάνω Για το τι άρθρα σας ενδιαφέρουν.

-Άννα 

5 Διατροφικοί μύθοι για το αδυνάτισμα 5 Διατροφικοί μύθοι για το αδυνάτισμα Reviewed by Anna F. on Μαΐου 31, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Featured Post

8 Μύθοι για την χοληστερίνη

Από το Blogger.