Όσα πρέπει να ξέρεις για την κυτταρίτιδα

Ένα απο τα μεγαλύτερα αισθητικά προβλήματα σύμφωνα με τις περισσότερες γυναίκες είναι η κυτταρίτιδα, παρόλο  που δεν επηρεάζει την υγεία μας καθόλου και δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Παρακάτω  θα δεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον «φλοιό πορτοκαλιού» ή  με την επίσημη ονομασία  Γυναικοειδής λιποδυστροφία.


Φλοιός πορτοκαλιού


Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδάς δεν προκύπτει απο την παχυσαρκία ή τα παραπάνω κιλά και δε θεωρείται παθολογική κατάσταση. Οφείλεται σε αλλαγές τις αρχιτεκτονικής του δέρματος. .Με πιο απλά λόγια, πρόκειται για την εναπόθεση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό (κάτω από το δέρμα), λόγω κακής αιμάτωσης, ενώ εξαρτάται κι από τη δομή/μέγεθος των λιποκυττάρων.


Γιατί οι γυναίκες έχουν κυτταρίτιδα;

Δεν έχουν μόνο οι γυναίκες κυτταρίτιδα αλλά είναι πιο συχνό φαινόμενο στις γυναίκες γιατί  αρχικά το πάχος του δέρματος των γυναικών είναι πιο λεπτό απο τους άνδρες, οι γυναίκες λόγω του σωματότυπου τους αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στις περιοχές που εμφανίζεται η κυτταρίτιδα. Επιπλέον, ο λιπώδης ιστός έχει διαφορετική αρχιτεκτονική δομή  στις γυναίκες με περισσότερα λιποκύτταρα και κάθετη διάταξη έναντι στον ανδρικό λιπώδη ιστό  με λιγότερα λιποκύτταρα με οριζόντια διάταξή.

 

 

ανατομία κυτταρίτιδας


 

Οι ορμόνες, η κακή διατροφή, ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής γενικότερα (για παράδειγμα το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ),ηλικία, γενετική προδιάθεση, αύξηση βάρους, αυξημένο ποσοστό λίπους, διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η εγκυμοσύνη είναι μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και πολλές φορές μάλιστα συνυπάρχουν.

 

 

κυτταρίτιδα αντιμετώπιση


πως να μειώσω την κυτταρίτιδα

1. υγιές βάρος με φυσιολογικό ποσοστό λίπος

To πιο σημαντικό είναι να έχεις ένα υγιές βάρος και ένα ποσοστό λίπος εντός των φυσιολογικών ορίων όχι μονό για την μείωση της κυτταρίτιδας αλλά προφανώς και για να αποφευχθούν διάφορες ασθένειες.

Για να χάσεις κάποια κιλά θα σε συμβούλευα να διαβάσεις τα προηγούμενα άρθρα για τους διατροφικούς μύθους στα οποία αναφέρω κάποια πράγματα αλλά θα έρθουν και αλλά άρθρα στην συνεχεία για το πως μπορούμε να προσέχουμε την διατροφή μας. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα άρθρα για την διατροφή εδώ!

Ο πιο σωστός τρόπος φυσικά για να χάσεις βάρος όμως είναι να επισκεφτείς έναν διατροφολόγο ώστε να έχεις εξατομικευμένη αξιολόγηση και καθοδήγηση με βάση τις δικές σου ανάγκες και πρόγραμμα.

 

2. Ενυδάτωση και αλκοόλ

Ναι το νερό και η κατανάλωση υγρών γενικά  συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, συνίσταται μια μέση πρόσληψη 2 – 4 λίτρων υγρών/ημέρα.

Αν δυσκολεύεσαι να πίνεις νερό σκέψου ότι υπάρχει νερό και στην τροφή και πολλά τρόφιμα είναι και πλούσια σε αυτό (Πχ αγγούρι (96% νερό), κολοκυθάκι (95% νερό), καρπούζι(92% νερό) και γκρέιπφρουτ (91% νερό)).Επιπλέον, μπορείς να καταναλώνεις υγρά μέσω χυμών ή smoothies τα οποία έχουν και πολλά θρεπτικά συστατικά! Δεν θα σου πρότεινα όμως να καταναλώνεις πολλά αναψυκτικά γιατί έχουν αρκετή ζάχαρή.

Όσο αφορά το αλκοόλ, το γνώριζες ότι το αλκοόλ που εμπεριέχεται στα αλκοολούχα ποτά μας αφυδατώνει; Είναι απαραίτητο επομένως να διατηρείς τις προτεινόμενες συστάσεις κατανάλωσης, ώστε να αποφεύγεις επιβάρυνση του οργανισμού σου, αλλά και της όψης της κυτταρίτιδας. Έτσι, κατανάλωσε έως 2 ποτά ημερησίως αν είσαι άντρας κι έως 1 ποτό αν είσαι γυναίκα.

 

3. Αλάτι

Απόφυγε την υπερβολική πρόσληψη αλατιού που μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση νερού και να εντείνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Αυτό συνδέεται φυσικά με την κατανάλωση υγρών καθώς τα υγρά  αποβάλουν  και το περίσσιο νάτριό που κάνει κατακράτηση υγρών.

Δεν χρειάζεται να βάζεις extra αλάτι στο φαγητό σου, όλα τα φαγητά έχουν έστω και λίγο αλάτι μέσα! Μπορείς να αντικαταστήσεις το αλάτι με μπαχαρικά που σου αρέσουν και προσφέρουν και περισσότερη γεύση.

 

4. Γυμναστική

Φυσικά και δεν θα μπορούσε να  λείπει η γυμναστική από την λίστα αυτή! Ό εθνικός διατροφικός οδηγός προτείνει 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα και 2-3 φορές μυϊκής ενδυνάμωσης για να είμαστε υγιείς.

  Οι έντονες cardio προπονήσεις, όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο, ή προγράμματα αεροβικής άσκησης όπως τα καθίσματα είναι απαραίτητα μιας και βοηθάνε στην καλή κυκλοφορία του αίματος και την άντληση οξυγόνου σε διάφορα μέρη του σώματός. 


5. Κρέμες ενυδάτωσης/Κατά την κυτταρίτιδα

 Αφού έχουμε αντιμετωπίσει το "πρόβλημα" εσωτερικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σημεία που έχουν κυτταρίτιδα με κάποια κρέμα που ενυδατώνει το δέρμα και το κάνει πιο ελαστικό. Η λύση αυτή δεν κάνει "θαύματα" και δεν γίνεται να αλλάξει το λίπος μας απλά με μια κρέμα!


6. Κυκλικό μασάζ στην περιοχή

Oύτε το μασάζ στην περιοχή μπορεί να κάνει " θαύματα" αλλά βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος στις περιοχές που έχουμε κυτταρίτιδα. 

Θεωρώ οτι με ένα συνδυασμό των παραπάνω τρόπων αντιμετώπισης η κυτταρίτιδα μπορεί να μειωθεί σταδιακά! 

-Άννα










Όσα πρέπει να ξέρεις για την κυτταρίτιδα Όσα πρέπει να ξέρεις για την κυτταρίτιδα Reviewed by Anna F. on Ιουνίου 12, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Featured Post

8 Μύθοι για την χοληστερίνη

Από το Blogger.