Έχω καιρό να ανεβάσω κάποιο άρθρο για την διατροφή γιατί με την εξεταστική στην σχολή( Διατροφής και διαιτολογίας) ήθελα να γράφω άλλα άρθρα για να ξεφεύγω λίγο. Όμως η εξεταστική τελειώσε και τα άρθρα για την διατροφή θα ανεβαίνουν πιο συχνά.Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα μάθεις τις πιο σημαντικές πληροφορίες για την ζάχαρη!
Τι είναι η ζάχαρη;
Ως ζάχαρη συχνά αναφερόμαστε στην επιτραπέζια ζάχαρη η οποία είναι ένας δισακχαρίτης (σακχαρόζη) που αποτελείται από τους μονοσακχαρίτες γλυκόζη και φρουκτόζη. Ωστόσο, με τον όρο της ζάχαρης συχνά αναφερόμαστε και σε άλλες ουσίες, όπως είναι η φρουκτόζη, που αποτελεί τη «φυσική ζάχαρη» των φρούτων.Επιπλέον, υπάρχουν πολλά είδη ζάχαρης ( Πχ. καστανή, κρυσταλλική κλπ).
Από τα προϊστορικά χρόνια, οι πρόγονοί μας προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε περιόδους πείνας τρεφόμενοι με τρόφιμα που μπορούσαν να τους δώσουν ενέργεια και ταυτόχρονα, να τους βοηθήσουν στην αποθήκευση ενέργειας για να επιβιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.Έτσι, λοιπόν από τότε έως τώρα ο οργανισμός μας είναι «εκπαιδευμένος» να μπορεί να έχει γρήγορα ενέργεια και να την αποθηκεύει μέσα από τη γλυκόζη, που πλέον γνωρίζουμε ότι αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας και το «καύσιμο» που αναζητά ο εγκέφαλος και το σώμα μας για να αποκτήσει άμεσα ενέργεια.
Πόσες θερμίδες μας δίνουν τα σάκχαρα;
Όπως και οι υπόλοιποι υδατάνθρακες, τα σάκχαρα παρέχουν 4 kcal ανά γραμμάριο.
Έτσι, δίνουν ενέργεια στο σώμα μας την οποιά χρειάζεται!
Βλάπτουν τα σάκχαρα την υγεία μας;
Πιο επιβαρυντικά για την υγεία μας έχει φανεί ότι είναι τα ελεύθερα σάκχαρα, δηλαδή οι μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες που προστίθενται στα τρόφιμα και τα ποτά από τον παρασκευαστή, τον μάγειρα ή τον καταναλωτή και σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στο μέλι, τα σιρόπια, τους χυμούς φρούτων και τους συμπυκνωμένους χυμών φρούτων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα ελεύθερα σάκχαρα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και τερηδόνας.Φαίνεται οτι η αύξηση της κατανάλωσης ελεύθερων σακχάρων οδηγεί σε αύξηση του βάρους, καθώς συχνά οδηγούν στην αυξημένη πρόσληψη ενέργειας.Επίσης,τα ελεύθερα σάκχαρα είναι ο βασικός διατροφικός παράγοντας για την ανάπτυξη της τερηδόνας, Η οδοντική τερηδόνα αναπτύσσεται όταν τα βακτήρια στο στόμα μεταβολίζουν τα σάκχαρα για να παράγουν οξύ που επιτίθενται στον σμάλτο και στην οδοντίνη των δοντιών.
Ποια τρόφιμα περιέχουν κρυφά ζάχαρη;
Με τον όρο «ζάχαρη» καθώς και με «άλλες πηγές ζάχαρης» ή «κρυφές πηγές ζάχαρης» δεν αναφερόμαστε μόνο στη ζάχαρη που περιέχεται στα γλυκά και στα αναψυκτικά ή αυτή που προσθέτουμε στον καφέ μας. Αναφερόμαστε συχνά και σε άλλα τυποποιημένα τρόφιμα που αναφέρουν τη ζάχαρη…αλλιώς με άλλες ονομασίες!
Ενδεικτικά, ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν κρυφά ζάχαρη είναι:
- τα αναψυκτικά, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 10-12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη το καθένα
- οι μαρμελάδες
- τα γλυκά του κουταλιού
- οι περισσότεροι τυποποιημένοι χυμοί φρούτων
- οι κύβοι ζωμού μαγειρικής
- τα διάφορα είδη σος και σάλτσες, όπως είναι η κέτσαπ
- οι κονσέρβες τροφίμων
- είδη σνακ, όπως είναι τα παξιμάδια
Πως αναγράφεται η ζάχαρη στις ετικέτες;
Οι διατροφικές ετικέτες είναι αυτές που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τη σύσταση του τροφίμου και πόσα σάκχαρα περιέχει.
Συγκεκριμένα πρέπει να προσέχεις τους ισχυρισμούς για την ζάχαρη:
- «Χαμηλά σε ζάχαρη» χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 5γρ ζάχαρη ανά 100γρ για στερεές τροφές ή λιγότερο από 2,5γρ. ζάχαρη ανά 100ml για υγρά.
- «Χωρίς ζάχαρη» χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 0.5 γρ ζάχαρη ανά 100 γρ. ή ανά 100ml.
- «Χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη» χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα δεν περιέχουν επιπρόσθετους μονοσακχαρίτες ή δισακχαρίτες ή άλλη ουσία με γλυκαντική ιδιότητα όπως είναι η φρουκτόζη ή το μέλι.
Πριν, λοιπόν επιλέξεις ένα προϊόν από το ράφι, πάρε λίγο χρόνο και ρίξε μια ματιά στη διατροφική ετικέτα. Αναζήτησε προϊόντα που αναγράφουν «χωρίς ζάχαρη» προκειμένου να μπορέσεις να έχεις λιγότερη ζάχαρη στην καθημερινότητά σου.
Επομένως, δεν χρειάζεται να φοβόσαι τα σάκχαρα! Δε χρειάζεται να αποφεύγεις τελειώς καμία πηγή ζάχαρης, και τα γλυκά για παραάδειγμα πίστεψε με είναι μέσα στο πρόγραμμα!!Προσπάθησε να έχεις όμως ένα μέτρο στην διατροφή σου και να καταναλώνεις πηγές σακχάρων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά συχνότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: