Γιατί ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε cheat meals

 Γεια τι κάνεις; Σήμερα θα μιλήσουμε για άλλο ένα θέμα της διατροφής που θεωρώ οτι είναι πολύ σημαντικό: Τα cheat meals και πως αυτά κάνουν πολύ περισσότερο κακό στην ψυχολογία μας, στην διατροφή μας και στο σώμα μας απο οτι νομίζεις! 

Καταρχάς πρέπει να ξεκινήσουμε ορίζοντας τι είναι τα cheat meals;

Τα cheat meals/ cheat day είναι μια σχετικά νέα μόδα όπου αφορά  ελεύθερα γεύματα, που απολαμβάνει κάποιος που κάνει δίαιτα μόνο μία ημέρα της εβδομάδας. Θεωρούνται έτσι ένα  διάλειμμα από τις στερήσεις που κατά τα άλλα εφαρμόζει στη διατροφή του. Τα cheat meals είναι σχεδόν πάντα ανθυγιεινά γεύματα με πολλές θερμίδες.

Για παράδειγμα μπορεί όλη την εβδομάδα να τρώει κάποιος υγιεινά και το Σάββατο να φάει μια πίτσα ολόκληρη ονομάζοντας την cheat meal.

Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε cheat meals;

1. Ας απομυθοποιήσουμε την δίαιτα!

Η διατροφή πρέπει να είναι υγιεινή, ισορροπημένη και να αποτελεί τρόπο ζωής για να έχει οφέλη! Το να κάνουμε μια δίαιτα για ένα χρονικό διάστημα η οποία θα είναι σχεδόν πάντα στερητική θα οδηγήσει στο χάσιμο λίγων κιλών αλλά ποτέ δεν θα έχουν αλλάξει ουσιαστικά οι διατροφικές μας συνηθειές ώστε να μην τα ξαναπάρουμε τα κιλά ή να τρεφόμαστε σωστά! 

Θέλω να τονίσω οτι το να είσαι σε δίαιτα δεν σημαίνει οτι τρέφεσαι υγιεινά και σωστά, όπως έχουμε ήδη δει Στους διατροφικούς μύθους. Επιπλέον,  ψυχολογικά δε βγάζει νόημα το πιέζουμε τον εαυτό μας να κάνουμε μια υποθερμιδική στερητική δίαιτα και να έχουμε στο μυαλό μας στο τέλος της εβδομάδας θα έχουμε ένα cheat meal για να "βραβεύσουμε" τον εαυτό μας. Η αληθινή βράβευση είναι το κάνεις μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή για σένα, για να είσαι υγιής και να έχεις το σώμα που θέλεις.

Το πιο σημαντικό είναι οτι μια ισορροπημένη διατροφή δεν χρειάζεται cheat meals για ένα πολύ απλό λόγο: Όλες οι τροφές θα υπάρχουν σε αυτή! Μπορείς να τρως γλυκά, πίτσες, και ότι άλλο θες αλλά σε μια πιο υγιεινή έκδοση τους ή απλά πιο σπάνια!

(Αν σε ενδιαφέρει να σου πω κάποιες συνταγές υγιεινών γλυκών πες μου το στα σχόλια!) 

why we dont need cheat meals


2.Ας απομυθοποιήσουμε τα γεύματα και τις τροφές!

Το να κάνουμε cheat meals σημαίνει οτι έχουμε ήδη κατηγοριοποιήσει τα γεύματα σε καλά και κακά. Το να θεωρούμε όμως κάποια γεύματα αμαρτωλά μας κάνει να νιώθουμε τύψεις απευθείας με το που τα καταναλώνουμε γιατί έχουμε πείσει τον εαυτό μας οτι είναι κακά για μας.

Οι τύψεις και οι ενοχές ενισχύουν όμως την προβληματική σχέση που μπορεί να έχουμε με το φαγητό, ενώ ακόμα και κάτι ανθυγιεινό να καταναλώνουμε πρέπει απλά να έχουμε στο μυαλό μας να τρώμε όχι παρά πολύ ποσότητα απο αυτό και αυτή να μην καταναλώνεται συχνά.

cheat meals


3. Τα cheat meals οδηγούν σχεδόν πάντα στην υπερκατανάλωση  θερμιδών.

Στο μυαλό μας το cheat meals αποτελεί κάτι αρκετά ανθυγιεινό το όποιό θα έχει και αρκετές θερμίδες. Επειδή όμως είπαμε οτι έχουμε το σκεπτικό οτι έχουμε στερηθεί όλη την εβδομάδα τα φαγητά που μας αρέσουν είναι πολύ πιο πιθανό να έχουμε λιγούρες και να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα του γεύματος αυτού.

cheat meals


Συμπερασματικά, το θέμα είναι οτι η όλη έννοια των cheat meals συνεπάγεται στο μυαλό μας με ένα γεύμα το οποίο είναι ελεύθερο απο τους περιορισμούς της δίαιτάς μας ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε η δίαιτά να είναι διατροφή-  Μια ισορροπημένη διατροφή με όλα όσα θέλουμε να τρώμε αλλά προφανώς και με κάποιο μέτρο. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια θετική σχέση με το φαγητό!

-Άννα



Γιατί ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε cheat meals Γιατί ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε cheat meals Reviewed by Anna F. on Ιουλίου 11, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Featured Post

8 Μύθοι για την χοληστερίνη

Από το Blogger.