Ποιο είναι πιο υγιεινό; Χυμοί ή smoothies;

  Τα smoothies και οι χυμοί είναι το απόλυτο υγιεινό ρόφημα αλλά ξέρεις ότι έχουν πολλές θρεπτικές διαφορές μεταξύ τους; Ποιο από τα 2 θεωρείς ότι είναι πιο υγιεινό και καλύτερη επιλογή; Παρακάτω θα μάθεις ότι χρειάζεται να ξέρεις και για τα 2 και ποιο είναι προτιμότερο να καταναλώνεται συχνότερα!


juices vs smoothies

Διαφορές στην Παρασκευή του χυμού και των smoothies

Η παρασκευή του χυμού με αποχυμωτή είναι μια διαδικασία που το υγρό μέρος του φρούτου ή του λαχανικού διαχωρίζεται από τις ίνες του. Ως αποτέλεσμα παραμένει μόνο το υγρό μέρος του φρούτο ή του λαχανικού αντίστοιχα. Από την άλλη τα smoothie παρασκευάζονται με την μέθοδο του blending και χρησιμοποιείται όλο το φρούτο ή το λαχανικό. Έτσι, ο πολτός και οι ίνες του φρούτου αναμειγνύονται. Το ρόφημα λοιπόν που προκύπτει έχει παχύρευστη υφή και μεγαλύτερος  όγκο.

Δηλαδή διατροφικά η βασική διαφορά μεταξύ του smoothie και του χυμού φρούτων είναι η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

 

Γιατί είναι σημαντικές οι φυτικές ίνες;

Οι φυτικές ίνες είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής καθώς βοηθά στη διατήρηση ενός σταθερού και ενεργού  πεπτικού  συστήματος.

Υπάρχουν δύο τύποι φυτικών ινών και αυτές υπάρχουν σε όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών:

1.Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες σταθεροποιούν την πέψη  και προσελκύουν νερό στο έντερο για να διατηρούν τα πάντα σε κίνηση. Θα βρεις αδιάλυτες ίνες σε τρόφιμα όπως αγγούρι, σέλινο, καρότο, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

2.Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και τροφοδοτούν τα βακτήρια στο έντερο. Διαλυτές ίνες μπορούν να βρεθούν σε βρώμη, μήλα, μούρα, δαμάσκηνα, αχλάδια, ξηρούς καρπούς και σπόρους για παράδειγμα.

 

Διαφορές στην σύστασή του χυμού και των smoothies

 Μελέτες έχουν δείξει ότι τα smoothies  προσφέρουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από ό, τι αν κάναμε χυμό με τα ίδια συστατικά. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν αντιοξειδωτικά κυρίως στις ινώδεις μεμβράνες των φρούτων. Γνωστά αντιοξειδωτικά είναι βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ένζυμα και βήτα-καροτίνη.

 

χυμοί ή smoothies

Επιπλέον, τα smoothies σε κάνουν να χορτάινεις περισσότερο  νωρίτερα από ό, τι οι χυμοί. Λόγω του πολτού, του δέρματος και των φυτικών ινών στα φρέσκα, φυσικά smoothies, ο όγκος του ροφήματος είναι υψηλότερος και αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτος.

Επειδή τα smoothies περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες από τους χυμούς, προσφέρουν πολύ περισσότερα οφέλη στην υγεία. Και τα δύο ποτά περιέχουν ζάχαρη και έτσι και τα δύο μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι πιο δραματικά και γρήγορα με τους χυμούς.

Επομένως, τα smoothies έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα από τους χυμούς και είναι καλύτερα για εσένα. Αλλά το πιο σημαντικό: είναι ακόμα καλύτερο να προτιμάς να τρως ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.

 Αν θες να δεις την συνταγή για υγιεινό smoothie με μπανάνα και φράουλα διάβασε την εδώ!!

Εσύ τι ρόφημά προτιμάς συχνότερα; Χυμούς ή smoothies;Πες μου στα σχόλια.

Ποιο είναι πιο υγιεινό; Χυμοί ή smoothies; Ποιο είναι πιο υγιεινό; Χυμοί ή smoothies; Reviewed by Anna F. on Οκτωβρίου 16, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Featured Post

8 Μύθοι για την χοληστερίνη

Από το Blogger.