7 μύθοι για τις διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα.Είναι ασθένειες ψυχολογικής και διατροφικής φύσεως και επειδή τις θεωρώ πολύ σημαντικές παρακάτω θα δούμε μερικούς μύθους για το φαγητό και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων με διατροφικές διαταραχές γύρω από το φαγητό.


DISCLAIMER:Μιας και οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα σοβαρό και ευαίσθητο θέμα και έχω περάσει και εγώ καποιές απο αυτές τις διαταραχές και ξέρω πόσο triggering είναι για κάποιον πάσχων να ακούει/μιλάει για αυτό, δε έχω καμία προθεσή να κάνω κανενάν να νιώσει αβολά!Το άρθρο αυτό γράφεται γιατί πιστεύω ότι η εκπαίδευση γύρω από αυτά τα θέματα μπορεί να βοηθήσει έστω και ένα άτομο το οποίο περνάει κάτι αντίστοιχο με τις διατροφικές διαταραχές ή τη διαταραγμένη εικόνα σώματος, όπως θα ήθελα και γω όταν περνούσα αυτά τα πράγματα να τα ήξερα! Όλες οι πληροφορίες που θα δεις παρακάτω στο άρθρο είναι από το βιβλίο Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφής.Επίσης, θέλω να τονίσω ως ατόμου που είχε διατροφικές διαταραχές και φοιτήτρια διαιτολόγιας ότι είναι σημαντικό αν έχεις κάποια διατροφική διαταραχή να κάνεις το βήμα και να ζητήσεις βοηθειά και  να μην ντραπείς να εκφράσεις αυτό που βιώνεις!

Μύθος 1ος: τα επεισόδια βουλιμίας είναι ανεξέλεγκτα και συμβαίνουν τυχαία

Tα επεισόδια βουλιμίας δεν συμβαίνουν τυχαία ούτε προκαλούνται άμεσα από συναισθηματικές καταστάσεις τις οποίες μπορεί να βιώνει εκείνη τη στιγμή το ατόμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι  έχει παρατηρηθεί ότι έχουν βουλιμικά επεισόδια λόγω του περιοριστικό ή αποδιοργανωμένο τρόπο διατροφής όταν δηλαδή το άτομο πεινάει νιώθει πολύ έντονα αρνητικά συναισθήματα αλλά δε καταναλώνει και τροφή.Οπότε συνεχίζει να πεινάει και αυτή η πείνα όλο και αυξάνεται  μέχρι να  προκύψουν τα επεισόδια βουλιμίας.


7 μύθοι για τις διατροφικές διαταραχές

Μύθος 2ος: μπορώ να μάθω να ελέγχω τη διατροφή μου με περιορισμό.

Οι περισσότεροι με διατροφικές διαταραχές θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουν την τροφή που καταναλώνουν και ότι αν τρώνε περισσότερο από ότι θεωρούν σωστό ότι θα έχουν χάσει τον έλεγχο της διατροφής.Το να περιορίζουν την τροφή και να είναι σε μία κατάσταση πλήρης ασιτίας δεν είναι καλό για τον οργανισμό τα αποθέματα του τελειώνουν σιγά σιγά. 

7 μύθοι για τις διατροφικές διαταραχές

Μύθος 3ος:Ο εμετός μετά από βουλιμικό επεισόδιο είναι η αποτελεσματικότερη στρατηγική για να μην πάρω βάρος.

Μετά τον εμετό, ο οργανισμός μπορεί και προσλαμβάνει και μέχρι 1.200 θερμίδες από τις τροφές που έχει καταναλώσει κάποιος στο βουλιμικό επεισόδιο. Επιπλέον επειδή το σώμα έχει ενεργοποίηση την παραγωγή ινσουλίνης μετά την  κατανάλωση τροφή αυτή μειώνει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.Αυτό οδηγεί το ατόμο να πεινάει ακομά περισσότερο απο πριν.Οπότε υπάρχει κίνδυνος να ξαναγίνει ένα επόμενο βουλιμικό επεισόδιο λίγο αργότερα. Η βουλιμία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αύξησης του βάρους ακόμα και αν κάποιος κάνει εμετό μετά από κάθε του γεύμα. Τέλος, ο εμετός που κρύβει και άλλους κινδύνους δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος και υγιεινός τρόπος για να χάσει κάποιος βάρος.

7 μύθοι για τις διατροφικές διαταραχές

Μύθος 4ος:Η λήψη καθαρτικών είναι αποτελεσματική στρατηγική για να μην πάρω βάρος.

Τα καθαριστικά  δεν είναι αποτελεσματικά στη μείωση της απορρόφησης των θερμίδων κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπερφαγίας. Με τη χρήση καθαρτικών απλά δεν απορροφάται το 10% των θερμίδων που έχουν καταναλωθεί. Κυρίως χάνεται νερό και ηλεκτρολύτες με τα καθαριστικά και όχι θερμίδες γιατί τα καθαριστικά αδειάζουν το παχύ έντερο από νερό και ηλεκτρολύτες Ενώ οι θερμίδες έχουν απορροφηθεί ήδη από το λεπτό έντερο.

7 μύθοι για τις διατροφικές διαταραχές

Μύθος 5ος: Τα καθαρτικά και οι εμετοί δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία

 Στην πραγματικότητα ο εμετός και τα καθαρτικά έχουν πάρα πολλούς κινδύνους για την υγεία όπως οι διαταραχές ηλεκτρολυτών που μπορούν να οδηγήσουν και σε καρδιακές αρρυθμίες.

7 μύθοι για τις διατροφικές διαταραχές

Μύθος 6ος: το φαγητό πριν από τον ύπνο αυξάνει το βάρος σημαντικά αφού το σώμα δεν καίει την τροφή

 Για να αυξηθεί το βάρος πρέπει κάποιος να παίρνει για σημαντικά χρονικά διαστήματα εβδομάδων περισσότερες θερμίδες από ότι χρειάζεται και δεν παίρνουμε κιλά με βάση το τι ώρα καταναλώνουμε το φαγητό μέσα στην ημέρα.Επιπλέον, ο μεταβολισμός μας δεν σταματάει όταν κοιμόμαστε, το σώμα λειτουργεί ακόμα τα όργανα του λειτουργούν ακόμα και χρησιμοποιούνται αρκετές θερμίδες για την ενέργεια αυτόν όταν κοιμόμαστε.

7 μύθοι για τις διατροφικές διαταραχές

Μύθος 7ος: υδατάνθρακες και τα λίπη παχαίνουν και πρέπει να αποφεύγονται

 Τον μύθο αυτόν τον έχουμε ξαναδεί και σε προηγούμενο άρθρο: 4+1 διατροφικοί μύθοι για το πως να χάσουμε κιλά! οπότε εδώ δεν θα αναφερθούμε τόσο αναλυτικά. Οι υδατάνθρακες και το λίπος προσφέρουν πάρα πολλά θρεπτικά στον οργανισμό και δεν θα έπρεπε να αποκλείονται από καμία διατροφή.

7 μύθοι για τις διατροφικές διαταραχές

Οι μύθοι αυτοί είναι σημαντικό να καταρρίπτονται καθώς κρύβονται αρκετοί κίνδυνοι πίσω από αυτούς.Ελπίζω να σου φάνηκε χρήσιμο το άρθρο αυτό!
7 μύθοι για τις διατροφικές διαταραχές 7 μύθοι για τις διατροφικές διαταραχές Reviewed by Anna F. on Ιανουαρίου 23, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Featured Post

8 Μύθοι για την χοληστερίνη

Από το Blogger.