Οργάνωση χρόνου με την τεχνική Pomodoro

Απο όταν έκανα το άρθρο για Για το πως να κάνεις τις καλύτερες σημειώσεις! είχα στο μυαλό μου οτι πρέπει οπωσδήποτε να κάνω ένα άρθρο ξεχωριστό για την μέθοδο Pomodoro η οποία είναι μια απο τις μεθόδους που χρησιμοποιώ για να είμαι πιο παραγωγική και να διαβάζω περισσότερο. Παρακάτω, λοιπόν, θα δεις τι είναι η μέθοδος Pomodoro, πως μπορείς να την χρησιμοποιήσεις και κάποια tips που έχω μετά απο τόσο καιρό που την χρησιμοποιώ!!

Τι είναι η μέθοδος Pomodoro;

Είναι  απλή και εύκολη και  χρήσιμη μέθοδος διαχείρισης χρόνου, η οποία με έχει σώσει πραγματικά! Η μέθοδος αυτή χωρίζεται στα παρακάτω βήματα:

 1. Διάλεξε μια υποχρέωση που απαιτεί το 100% της προσοχής σου. Αυτό μπορεί να είναι να διαβάσεις για τις Πανελλήνιες ή την εξεταστική, να κάνεις μια εργασία ή να καθαρίσεις το σπίτι κλπ.

 2. Όρισε 25' με ένα χρονόμετρο ή κάποια εφαρμογή Pomodoro.

 3. Ξόδεψε αυτά τα 25' αποκλειστικά πάνω σε αυτή την υποχρέωση χωρίς να αποσπάσαι δεξιά και αριστερά. Για μόλις 25' θα είσαι ΕΚΕΙ και θα δίνεις το 100% του εαυτού σου σε αυτό που θέλεις να κάνεις!

 4. Όταν τα 25' λήξουν, κάνε ένα μικρό διάλειμμα, όπως να φας κάτι ή να τακτοποιήσεις τον χαμό που μπορεί να έχεις δημιουργήσει πάνω στο γραφείο σου όσο δουλεύεις ή ακόμα να τεντωθείς (πολύ συχνά ξεχνάω το πόσο πιασμένη είμαι μετά από ώρες καθιστή). Αυτό το διάλειμμα συνήθως διαρκεί 5'. Όταν αυτά τελειώσουν, γύρνα πίσω για το επόμενο 25λεπτο.

 5. Μετά από 4 κύκλους Pomodoro, δηλαδή μετά από 2 ώρες, κάνε ένα μεγάλο διάλειμμα των 20-30 λεπτών.

Οργάνωση χρόνου με την τεχνική Pomodoro



Πως λειτουργεί; 

Πρώτον, όπως όλοι ξέρουμε δεν είναι δυνατόν να είμαστε αφοσιωμένοι σε κάτι για πολλές ώρες. Γι΄αυτό έχουν δημιουργηθεί αυτά τα πεντάλεπτα διαλείμματα που μπορούν να δώσουν στο μυαλό λίγο χρόνο για να ξεκουραστεί και να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στο μέγιστο των ικανοτήτων του.

 

Δεύτερον, δεν περνάει η ώρα χωρίς να το καταλάβεις. Δεν ξέρω για εσένα, όμως πολύ συχνά αφοσιώνομαι τόσο πολύ σε κάτι, πχ στο να χαζεύω στο κινητό, που ξαφνικά κοιτάω το ρολόι και έχουν περάσει δύο ώρες χωρίς να το καταλάβω! Με τη μέθοδο Pomodoro, ξέρω ακριβώς τι ώρα είναι, πόση ώρα ακόμα χρειάζεται να δουλέψω και σε πόσα λεπτά τελειώνει το διάλειμμά μου!

 

Τρίτον, το να δημιουργείς την αίσθηση του επείγοντος αυξάνει την παραγωγικότητα και μειώνει την τάση μας να αποσπόμαστε (το κυριότερο πρόβλημα μας δηλαδή), αφού θέτουμε ένα challenge στο εαυτό μας για αυτά τα 25' να είναι παραγωγικός.


Οργάνωση χρόνου με την τεχνική Pomodoro

Πώς μπορείς κι εσύ να την εφαρμόσεις;

  • Με οποιοδήποτε χρονόμετρο μπορείς να αρχίσεις να εφαρμόζεις την μέθοδο αυτή αμέσως!

  • Μέσα σε αυτά τα 25' απομάκρυνε κάθε ΠΕΡΙΣΠΑΣΜΌ και δούλεψε στο 100% των δυνατοτήτων σου.
  •  Όταν χτυπήσει το καμπανάκι, όρισε νέα ειδοποίηση για 5' (όταν έρθει η ώρα για το μεγάλο διάλειμμα μπορείς να το κάνεις 20-40' ή όσο θες εσύ - πρόσεξε μόνο μην το παρακάνεις και δεν μπορείς να ξανακινήσεις).
  • Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για οποιαδήποτε δουλειά έχεις αν θέλεις να την κάνεις χωρίς περισπασμούς απο το διάβασμα, στην καθαριότητα, στην γυμναστική κ.α.

Οργάνωση χρόνου με την τεχνική Pomodoro


TIPs για καλύτερη χρήση

1. Μην χρησιμοποιήσεις ΠΟΤΕ το κινητό σου για την ειδοποίηση.  Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανα όταν πρωτοξεκίνησα να εφαρμόζω αυτή τη μέθοδο. Γιατί ήταν τόσο μεγάλο λάθος; Επειδή κάθε φορά που το έπιανα στα χέρια μου για να κλείσω τη ειδοποίηση, η πρώτη αυτόματη κίνηση που έκανα ήταν να ανοίξω το Internet και να αρχίσουν όλες οι ειδοποιήσεις για email και μηνύματα να με βομβαρδίζουν. Έτσι, πάντα έχανα τουλάχιστον είκοσι λεπτά απαντώντας και βγαίνοντας απο το mood του πράγματος που έκανα πριν κατά την διάρκεια των 25 λεπτών. Για αυτό, προτίμησε να βάζεις την ειδοποίηση σε κάποια συσκευή όπου ξέρεις ότι το χάζεμα δεν είναι τόσο εύκολο πχ στον υπολογιστή.

 

2. Να βάζεις ειδοποίηση και στον χρόνο που έχεις για διάλειμμα. Συχνά τα 5 λεπτά μπορεί να είναι παραπλανητικά, αφού πολλές φορές διαρκούν διαρκούν πολύ λιγότερο από αυτό που νομίζουμε. Έτσι, κατέληγα να κάνω διάλειμμα 15 λεπτών, που εδώ που τα λέμε δεν το χρειαζόμουν μετά από μόλις 25' διαβάσματος. Να βάζεις, λοιπόν, και αυτή την ειδοποίηση και να την ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ.

 

3. Στα διαλείμματά σου, κάνε πράγματα που όντως ξεκουράζουν το μυαλό σου. Επομένως, μείνει μακριά από τα Social media και γενικά από οποιαδήποτε οθόνη που κάνει τον εγκέφαλο να κουράζεται παρά να χαλαρώνει. Αντί για αυτό, μπορείς να κάνεις κάποια δουλειά στο σπίτι, να κάνεις κάποιο τηλεφώνημα ή οτιδήποτε άλλο διαρκεί τόσο όσο το διάλειμμά σου.

 

4. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται πράγματα άσχετα από αυτό που πρέπει να κάνεις εκείνη τη στιγμή (σε εμένα αυτό περιλαμβάνει ιδέες για άρθρα ή διάφορα τελείως άσχετα πράγματα που έχω να κάνω), σημείωσε τα σε ένα τετράδιο ή χαρτί. Έτσι, το μυαλό σου θα είναι ήσυχο ότι αυτή η σκέψη έχει αποθηκευτεί κάπου και είναι ασφαλής, με αποτέλεσμα να μην τη σκέφτεσαι διαρκώς και αποσυγκεντρώνεσαι.

 

5. Μερικές φορές τα 25' δεν βολεύουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν φορές όπου χρειάζομαι 35' πριν να κάνω διάλειμμα. Μπορείς να θέσεις στον εαυτό σου οποιοδήποτε χρονικό περιθώριο σου ταιριάζει και πιστεύεις ότι θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.


Αυτή είναι η μέθοδος Pomodoro. Την έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ; Αν ναι, πως σου φαίνεται;

 

 

 

 


Οργάνωση χρόνου με την τεχνική Pomodoro Οργάνωση χρόνου με την τεχνική Pomodoro Reviewed by Anna F. on Ιανουαρίου 16, 2022 Rating: 5

2 σχόλια:

  1. Δεν την γνώριζα αυτή την τεχνική μέχρι που διάβασα την ανάρτηση σου. Θα την εφαρμόσω άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα χαρώ να μου πεις αν είδες αποτελέσματα στην παραγωγικότητα σου!

      Διαγραφή

Featured Post

8 Μύθοι για την χοληστερίνη

Από το Blogger.